Ons aanbod aan vrijwilligersdiensten en -activiteiten
Naast de zorg en ondersteuning op gebied van de Wmo en Wlz (zie hierboven) die gratis toegankelijk zijn voor alle Austerlitzers, bieden we een groot scala aan diensten en activiteiten, waarvoor het in de meeste gevallen wel nodig is om lid van Austerlitz Zorgt te zijn.
Een overzicht van de eventuele kosten vind je hier
Austerlitz Zorgt
Is dé organisatie voor zorg- en welzijnsvoorzieningen in Austerlitz. De zorgcoöperatie is een burgerinitiatief: alle zorg- en welzijnstaken die doorgaans de verantwoordelijkheid van de gemeente zijn, worden georganiseerd door, voor en met eigen inwoners van het dorp.
Elke inwoner van Austerlitz, jong of oud, met of zonder zorgvraag, kan lid worden van Austerlitz Zorgt.
Het dorpsteam wordt gevormd door drie betaalde krachten en is laagdrempelig bereikbaar voor zorg- en welzijnsvragen. Daarnaast maken vele vrijwilligers het mogelijk op allerlei manieren ondersteuning te bieden en in te springen op actuele zorg- en welzijnsvragen. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers, het is eindverantwoordelijk voor het beleid.
NLZVE
Het landelijk netwerk van zorgzame gemeenschappen, Nederland Zorgt Voor Elkaar, heeft een ondersteuningsteam waar je terecht kunt met vragen over het opzetten van een initiatief als Austerlitz Zorgt. Het aanbod van de Regionale Ondersteuners Bewonersinitiatieven bestaat onder meer uit:
- het aanreiken van, en verwijzen naar relevante kennis en informatie;
- het beantwoorden van vragen en/of het stellen van (weder)vragen die jou kunnen helpen zelf het antwoord op je vraag te vinden;
- het leggen van verbindingen met andere bewonerscollectieven en netwerken;
- het bieden van een luisterend oor.
- Het Ondersteuningsteam NLZVE is er voor (startende) initiatieven, overheden, ouderenbonden, zorg- en welzijnsorganisaties en andere belanghebbenden.
Voor meer informatie: kijk op de website van NLZVE
Vertrouwenspersoon
Wanneer je iets in vertrouwen wilt vragen of melden over onze zorgcoöperatie, dan kun je terecht bij onze vertrouwenspersoon Hanke Bootsma. Bijvoorbeeld wanneer je een klacht hebt over een bestuurslid of het dorpsteam, of een vervelende ervaring met één van de vrijwilligers of zorgverleners van Austerlitz Zorgt.
De vertrouwenspersoon behandelt al jouw informatie strikt vertrouwelijk en zal deze alleen delen met anderen als je daar toestemming voor geeft. Zij werkt onafhankelijk en discreet. Het doel van een gesprek is de situatie te begrijpen en mee te denken over mogelijke oplossingen.
De rol vertrouwenspersoon is een vrijwilligersfunctie. Hanke Bootsma woont in Austerlitz en werkt als jurist, coach en trainer in oplossingsgerichte gespreksvaardigheden. Sinds 2016 heeft zij ervaring als vertrouwenspersoon bij verschillende organisaties.
Contact:
Mobiele nummer 06 58 85 03 25 of haar een email sturen naar
Algemene informatie
Austerlitz Zorgt is dé organisatie voor zorg- en welzijnsvoorzieningen in Austerlitz. De zorgcoöperatie is een burgerinitiatief: alle zorg- en welzijnstaken die doorgaans de verantwoordelijkheid van de gemeente zijn, worden georganiseerd door, voor en met eigen inwoners van het dorp.
Elke inwoner van Austerlitz, jong of oud, met of zonder zorgvraag, kan lid worden (LINK NAAR LID WORDEN) van Austerlitz Zorgt.
Het dorpsteam wordt gevormd door drie betaalde krachten en is laagdrempelig bereikbaar voor zorg- en welzijnsvragen (link naar dorpsteam)Daarnaast maken vele vrijwilligers (LIMK NAAR VRIJWILLIGER WORDEN) het mogelijk op allerlei manieren ondersteuning te bieden en in te springen op actuele zorg- en welzijnsvragen. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers, het is eindverantwoordelijk voor het beleid.
Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE)
Het landelijk netwerk van zorgzame gemeenschappen, Nederland Zorgt Voor Elkaar, heeft een ondersteuningsteam waar je terecht kunt met vragen over het opzetten van een initiatief als Austerlitz Zorgt.
Het aanbod van de Regionale Ondersteuners Bewonersinitiatieven bestaat onder meer uit:
- het aanreiken van, en verwijzen naar relevante kennis en informatie;
- het beantwoorden van vragen en/of het stellen van (weder)vragen die jou kunnen helpen zelf het antwoord op je vraag te vinden;
- het leggen van verbindingen met andere bewonerscollectieven en netwerken;
- het bieden van een luisterend oor.
Het Ondersteuningsteam NLZVE is er voor (startende) initiatieven, overheden, ouderenbonden, zorg- en welzijnsorganisaties en andere belanghebbenden.
Resultaten Dorpsraadpleging
In het voorjaar hebben we samen met Austerlitz Belang een dorpsraadpleging gehouden. We onderzochten de tevredenheid over diensten en de wensen voor nieuwe of andere activiteiten. 330 inwoners hebben gereageerd op de enquête. Uit de resultaten blijkt dat de meeste mensen met veel plezier in Austerlitz wonen. De sociale samenhang en de woonomgeving spelen daarbij een grote rol. Als AZ wilden we weten of ons aanbod voldoende aansluit en of er nog zaken worden gemist. Wat het meest wordt gewaardeerd zijn onze dorpsondersteuner Marianne en de saamhorigheid die de activiteiten van Austerlitz Zorgt opleveren. Dat we als dorp op deze manier zelf veel weten te regelen en een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland, wordt ook gewaardeerd.
70% van de deelnemers omschrijft de eigen gezondheid als goed. Meer dan 60% is tevreden over het zorg- en welzijnsaanbod in het dorp. Dit geldt ook voor mensen die hun gezondheid als redelijk tot slecht omschrijven. Er is veruit de meeste behoefte aan een huisartsspreekuur in het Hart van Austerlitz. De behoefte hieraan is wel afgenomen in vergelijking tot 2012.
13% van de deelnemers zet zich in als vrijwilliger voor Austerlitz Zorgt, gemiddeld 3 uur per maand. Geen tijd of ander vrijwilligerswerk zijn de voornaamste redenen om geen vrijwilliger te zijn.
Voor AZ-berichten worden de nieuwsflits, de website, posters, WhatsApp-groepen en artikelen in de Prikkel zeer gewaardeerd.
Wat gaan we met de resultaten doen?
Het beeld is dat we ons vooral richten op ouderen in ons dorp. Dat is ook niet gek, want de afgelopen tien jaar hebben we ons met name gericht op zorg- en welzijnsactiviteiten waarmee onze inwoners zo lang mogelijk in het dorp kunnen blijven wonen. Dat zijn natuurlijk al onze diensten en activiteiten, maar ook het Hart van Austerlitz is daarvan het resultaat. We gaan door met onze inspanningen om een levensloopbestendig dorp te zijn. Daarbij kijken we naar de behoeften van jonge gezinnen en jongeren die zorg en ondersteuning nodig hebben. Een levensloopbestendig dorp biedt alle generaties de mogelijkheid plezierig te wonen. En natuurlijk gaan we door met het huidig aanbod.